Zeefdruk bloemenprint tutorial 

 februari 8, 2019

Door  Nele

​Een zeefdruk bloemenprint met drie verschillende kleuren. 

​Voor mijn allereerste zeefdruk gebruikte ik 1 kleur. Hier leg ik uit hoe dat in zijn werk ging. Ik wilde nu eens met verschillende kleuren werken. Tijd dus ​voor een nieuwe uitdaging... Ik maakte voor jullie een handig stappenplan, zodat je dit ook zelf kunt proberen!

​Alle​ benodigdheden kan je bij Feeërieke vinden, onderaan deze post vind je een opsomming.

Stap1: Ontwerp of kies een sjabloon

Ik begon met het tekenen van bloempjes zoals ik ze tof vind. Niet allemaal even groot, geen geometrisch patroon en met verschillende kleuren. Oja, als ontwerpen of tekenen niet je sterkste kant is, kan je een afbeelding op internet of in een boek zoeken en die afbeelding overnemen of een bestaand sjabloon gebruiken. 

​Ontwerp zeefdruk bloemen en kleuren verf

Stap 2: Sjablonen uitsnijden

De volgende stap is het bedenken van de volgorde en hoeveel kleuren je wil gebruiken. Bij het zeefdrukken druk je één kleur per laag. Je hebt voor elke kleur een aparte 'mal' nodig. In mijn geval had ik voor drie kleuren dus drie verschillende sjablonen nodig. Ik sneed eerst de steeltjes en de blaadjes uit, aangezien ik die graag in het groen wou.

​Neem de tekening over op de stencil

​Snij de figuren zorgvuldig uit

Daarna maakte ik een tweede sjabloon met de kelk van de bloemen, want die wou ik roze.

​Neem de tekening over op de stencil

​Snij uit

Als laatste maakte ik het sjabloon voor het kroontje en ik voegde ook nog wat gouden bolletjes toe.

​Nog wat snijwerk 😉

​Hier zie je de drie stencils op elkaar voor ik ze uitsneed. 

Schrik niet, dit is heel wat snijwerk, maar het is wel belangrijk om het zo netjes mogelijk te doen als je wil dat ​de verschillende sjablonen op elkaar passen. Als je een snijplotter hebt, kan je die gebruiken en hoef je de sjablonen niet met de hand uit te snijden.

Stap 3: Klaarmaken van de zeef

Neem de zeef en kleef het eerste sjabloon er op. Je plakt het sjabloon op de hoge kant van de zeef in de linker-bovenhoek. Plak de rest van de zeef af met schilderstape. Zorg dat er geen gaatjes zijn, anders heb je straks vlekken op je stof.

Stap 4: Vloer/tafel bedekken en stof klaarleggen

Ik werk tijdens het zeefdrukken op de grond, dan kan ik overal goed aan. Ik bedek de vloer eerst met vuilniszakken die ik open snij en aan elkaar plak. Daarop leg ik de stof zo plat mogelijk open.

Stap 5: Eerste kleur drukken

Draai het zeefdrukraam om en leg het op de stof. De zeef ligt plat op de stof en de hoge randen liggen bovenaan. Je sjabloon bevindt zich nu in de rechterbovenhoek. Je begint dus ook rechts boven op je stof als je een reeks wil drukken. Daarna schuif je telkens op naar links of naar onder.

Breng met een lepel verf aan in een streep boven het sjabloon. Gebruik zeker genoeg verf. Je kan die achteraf terug recupereren. Trek met de rakel de verf naar beneden over het sjabloon. Hou je rakel ongeveer in een hoek van 45 graden. Zorg dat je overal genoeg verf hebt en niet meer door de gaatjes van de zeef kunt kijken. Daarna ga je nog drie keer over het sjabloon in dezelfde richting. Ik duw telkens iets harder, waardoor ik de overtollige verf verwijder. Tussendoor doe ik met de lepel de verf van de rakel omdat er anders strepen ontstaan als ik de rakel naar beneden trek. (Ik beloof dat ik de volgende keer een video voor jullie maak!)

​Breng met een lepel voldoende verf aan boven het sjabloon

​Trek de verf met de rakel naar beneden

Haal de zeef voorzichtig van de stof en schuif een beetje op naar links. Daar doe je terug hetzelfde. enzovoort...Op het einde schep je de overtollige verf terug in het potje voor de volgende keer. 

​Schuif het zeefdrukraam op en breng opnieuw genoeg verf aan boven het sjabloon

Na de laatste druk is het belangrijk om de zeef, de rakel, de lepels en het sjabloon meteen af te wassen. Gebruik hiervoor gewoon veel koud water. Ik vind dit het handigst in bad, omdat je daar veel plaats hebt en een douchekop om van dichtbij te mikken.

​Het resultaat met één kleur

Stap 6: De tweede kleur drukken

Wanneer de verf van de eerste laag droog is, kan je beginnen aan de tweede kleur. Als je gehaast bent kan je even met een haardroger een handje helpen ;). Zorg dat ook je zeef, rakel en lepels volledig droog zijn. Bevestig het tweede sjabloon terug in de linker-bovenhoek op de hoge kant van de zeef. Plak de rest van de zeef zorgvuldig af.

​Draai de zeef om en plaats die op de eerste afdruk rechtsboven. Op dit moment kan je nog goed door de zeef kijken. Plaats de zeef zo dat de tekening mooi uitkomt. In mijn geval moest ik dus zorgen dat elk bloempje netjes op een steeltje terechtkwam.

​Leg het zeefdrukraam zo dat de tekening perfect uitkomt

Neem genoeg verf en leg die bovenaan de zeef. neem de rakel en doe volledig hetzelfde als bij de eerste kleur.

Haal de zeef voorzichtig van de stof en bewonder het reultaat! Schuif een beetje op naar links of naar beneden en herhaal deze stappen tot de print volledig tweekleurig is. Let er telkens op dat je de zeef perfect positioneert op de eerste kleur. Je kan normaalgezien nog voldoende door de zeef kijken om dit te zien.

​Je kan de steeltjes nog voldoende zien door de zeef om deze goed te positioneren

Was alles zorgvuldig af met koud water.

​Het resultaat van de zeefdruk met twee kleuren

Stap 7: de derde (vierde, vijfde,...) kleur drukken

​Je raadt het al. Eigenlijk blijft de werkwijze volledig hetzelfde. Wacht tot de verf droog is en neem het volgende sjabloon. Plak dit in de linker-bovenhoek van de hoge kant van de zeef. Plak de rest van de zeef af. Positioneer de zeef op de print en drukken maar!

Was alles een laatste keer af en laat de verf heel goed drogen.

​Het resultaat met de drie kleuren!                                                                                                                                        Kleine waarschuwing: zeefdrukken is heel verslavend, eens je de smaak te pakken hebt, is het moeilijk om te stoppen! 🙂

Het enige wat je nu nog moet doen is de stof strijken. Ik leg er wel een doek of bakpapier tussen zodat de verf niet beschadigd kan worden. Dankzij het warme strijkijzer fixeer je de verf op de stof.

Hou de blog zeker in de gaten om te zien wat ik maakte met de zelfbedrukte stof!

​Kleine sneakpeak alvast, en er komt gouden boordstof aan te pas!

​Bedankt om te komen lezen en tot binnenkort! ​​​

P.S. Volgende week bestaat OOYAmade 1 jaar en dat zullen we vieren met een leuke give-away! Stay tuned 😉

​Benodigdheden: te vinden bij Feeërieke: zeefdrukraam, rakel, stencils, textielinkt, cuttermesje, snijmat, twee lepels, vuilniszakken

Stof: stoffenvoorraadDit vind je waarschijnlijk ook leuk...


Ik ben Nele van OOYAmade
Leuk dat je komt lezen!
Ik hoop om jou met deze website te inspireren om zelf te (beginnen) naaien of eens een andere afwerking te proberen. Want dat is mijn "fabrieksmerk"; leuke sierstikkingen, kleurrijke paspels, bijzondere voering en andere details. Ik hou van patronen en werkbeschrijvingen maken en ben supertrots als ik het resultaat van andere naaisters zie!

Andere dingen waar ik van hou: Maya, Oona, Siem, David, lesgeven, netflix kijken, zingen, piano spelen, iets gaan drinken met vrienden, lekker koken, mijn huis inrichten,...

Nele

  • Weet je wat me tegenhoudt om te zeefdrukken? Het verslavend effect. Ik heb al zoveel in mijn hoofd, dat ik dat er niet bijkan! (net als het punchneedlen enzo) Toch ben ik altijd jaloers als ik blogjes zoals dit lees!

    • haha ja het is inderdaad wel verslavend… Dat punchneedlen daar ben ik dan weer nog niet aan begonnen om dezelfde reden 😉 een creatieve geest hebben is soms een keer ambetant hé, vooral als er niet genoeg uren in een dag zijn 🙂

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Zin om zelf aan de slag te gaan? Kom naar een workshop!


    >