Teen-proof tienertrui! 

 januari 17, 2023

Door  Nele

Je verklaart me waarschijnlijk zot 😉

Naaien voor een tiener, dat is zowat het moeilijkste publiek! 

Ik ben zo blij dat ik Maya toch nog blij kan maken met een echte zelfgenaaide tienertrui...

Ze wilde hem over-sized, lekker ruim, dus zo gevraagd, zo genaaid :).

Bij een stoffenuitverkoop tikte ik sweaterstof in verschillende 'snoepkleurtjes' op de kop. Ik zag de leuke combinaties al voor mij! Toen ik op instagram deze post tegen kwam, wist ik welk patroon ik zou gebruiken. Het gratis Emma-patroon

Ik tekende de driehoeken op het patroon en knipte die uit. (Je kan dit volledig zelf doen en kiezen hoe de verschillende delen er uit zien. Het enig wat je niet mag vergeten, is naadwaarde toevoegen aan elk deel bij het knippen.) Daarna start je met het aan elkaar naaien van de verschillende delen van het voorpand. Ik deed dit met de overlockmachine en stikte telkens de naad door. 

Ik liet de driehoeken doorlopen in de mouwen. Het was eigenlijk de bedoeling dat de linkermouw aan de rechterkant kwam en omgekeerd zodat ze telkens aansluiten bij het kleurvlak dat daar zit op het voorpand. Hoewel ik mijn best deed om na te denken tijdens het ineennaaien, kwamen de mouwen er toch omgewisseld in. Oh no #momfail :). Gelukkig vond Maya het zo ook mooi en hoefde ik het niet los te halen. 

Het idee voor de letters kwam ik enkele maanden geleden tegen op deze blog. Ik grote fan van style-vil voor het naaien van tassen, dus ik spaarde alle restjes. Style-vil zorgt ervoor dat de tas mooi stevig is, maar toch niet te stijf. Zoals bij deze OTTObackpack.

De werkbeschrijving met foto's vind je hier. Je print de letters uit in het lettertype en de grootte die je kiest. Daarna snij je de letters uit de style-vil. Je plaatst de letters (in spiegelbeeld) op de averechtse kant van de stof en strijkt er een stuk vlieseline over. Nu stik je traag en netjes rond de letters. Ik stikte op de goede kant van de stof. Bij de eerste letter ging ik wat in de mist omdat ik dacht dat ik de vorm van de letter zou kunnen volgen tijdens het naaien. Dit bleek toch moeilijk. Bij de volgende letters speldde ik de uitgesneden papieren letters op de stof zodat ik daar netjes rond kon naaien. Et voilà! Nog een belangrijke tip: Gebruik stikzijde in dezelfde kleur als de stof.

Ze wilde eigenlijk een quote op de trui, maar we konden niet kiezen. (Tieners ik zei het al). Dus we kozen ervoor om haar naam op de trui te zetten. Het was de eerste keer dat ik dit deed, dus het resultaat is (nog) niet perfect, maar Maya en ik zijn er toch blij mee!

Ik deed nog één kleine hack aan het patroon. Ik knipte de halsuitsnijding iets dieper dan op het origineel patroon, omdat ik dat te aansluitend vond.

De trui werd al veel gedragen en er werden al wat vlekken verwijderd, maar so far so good ;).

Dit blijft een favorietje daar ben ik zeker van!

Groetjes en bedankt om te komen lezen!

Model: Maya

Patroon: gratis patroon: Emma sweater

Stof: uit uitverkoop, letters uit style-vilDit vind je waarschijnlijk ook leuk...


Ik ben Nele van OOYAmade
Leuk dat je komt lezen!
Ik hoop om jou met deze website te inspireren om zelf te (beginnen) naaien of eens een andere afwerking te proberen. Want dat is mijn "fabrieksmerk"; leuke sierstikkingen, kleurrijke paspels, bijzondere voering en andere details. Ik hou van patronen en werkbeschrijvingen maken en ben supertrots als ik het resultaat van andere naaisters zie!

Andere dingen waar ik van hou: Maya, Oona, Siem, David, lesgeven, netflix kijken, zingen, piano spelen, iets gaan drinken met vrienden, lekker koken, mijn huis inrichten,...

Nele

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Zin om zelf aan de slag te gaan? Kom naar een workshop!


    >