Stinger, laptoptas én fietstas, twee vliegen in één klap! 

 december 3, 2018

Door  Nele

Mijn Stinger werd een laptoptas EN fietstas!

​Toen Lieve van Girls in Uniform vroeg of ik ​tester wilde zijn van het patroon van de Stinger was ik meteen enthousiast. Natuurlijk wilde ik dat! Ik vind het altijd leuk om patronen te testen. Dat is lekker spannend, want nog niet alles staat volledig op punt en je kan tips geven om de uiteindelijke werkbeschrijving zo duidelijk mogelijk te maken.

Maar... Ik zou mezelf niet zijn als ik niets zou willen veranderen aan het patroon. Ik ga elke dag met de fiets werken en gebruik dus dagelijks mijn afneembare fietstas om mijn laptop, mappen, schrijfgerief en lunch in te vervoeren. Voor mij moet een laptoptas dan ook automatisch een fietstas zijn. Ik dacht zes weken na over hoe ik deze Stinger in een fietstas kon omzetten. Ik zocht in elke fietswinkel die ik tegenkwam naar losse haken, maar die worden blijkbaar niet verkocht. Ook online hield ik een grote zoektocht, maar geen succes. Ik ging vier keer naar de gamma om alle haken en vijzen te bekijken, maar ik vond geen perfecte haak. Op een nacht werd ik wakker met het idee om te werken met musketons. Zo'n karabijnhaken kan je vastklikken aan je fiets en kunnen niet loskomen tijdens het fietsen. Je kan ze ook van de fietstas halen, zodat de Stinger terug een gewone tas wordt.

In het midden bevestigde ik een velcro zodat de fietstas goed vast hangt op de fiets

Ik bestelde voor de eerste maal materiaal bij K-bas. Ik bestelde petrolkleurige canvas die jammer genoeg toch groener uitkwam dan ik gehoopt had. Ik zeefdrukte herfstbladeren op de stof. Ik legde in deze post al stap voor stap uit hoe dat in zijn werk ging. Met het restje maakte ik nog een zakje voor de oplader van mijn laptop. Zo gaat zelfs de oplader mee in stijl 😉 . 

​Detail zeefdruk

Ik verstevigde de volledige buitentas met sandwich fix. Dat had ik nog nooit eerder gebruikt. Het is een instrijkbare versteviging. De versteviging zorgt ervoor dat mijn Stinger lekker stevig is en uit zichzelf recht staat. Het nadeel vind ik dat het heel moeilijk op te strijken is wegens de dikte. (lees 15 minuten strijken per stuk). Voor de binnenkant gebruikte ik style vil, een innaaibare tussenvoering. Dat is lekker zacht. Zo zit mijn laptop goed beschermd.  

De Stinger is een tas met vierkante hoeken. Dit maakt hem heel speciaal. Je kan kiezen voor voor- en achtervakjes met of zonder rits of paspel. Ik koos voor een paspelvak vooraan. Ik naaide trouwens overal gouden glitterpaspel in mijn binnentas. Ook daar kan je kiezen voor meer of minder onderverdelingen naargelang het doel van je tas.

​Paspelvak vooraan

De schoonheidsfoutjes zijn dankzij de testersronde uit het patroon en de werkbeschrijving, dus die zijn helemaal klaar voor jullie! En ik heb nog beter nieuws, want het patroon is helemaal gratis! 

Ga snel kijken via deze link op de blog van ​Girls in Uniform en bemachtig jouw gratis ​exemplaar!

Er is ook een leuke kortingsactie bij de Stoffenknop. De Stoffenknop geeft voor de lancering van het patroon een korting van 10% met de code 'stinger', geldig tot 31 december 2018.


​schouderband

​Er kan met gemak een laptop, een ringmap, een pennenzak, oplader, brooddoos en flesje water in de tas

​Bedankt om te komen lezen en ik ben benieuwd naar jullie Stingers! Superbedankt aan Lieve en Michael om dit patroon gratis ter beschikking te stellen! Ik maakte zelf ook al een patroon en werkbeschrijving voor een grote en kleine tas in opdracht van Veritas dat je hier gratis kan downloaden en ik weet hoeveel uren werk daar in kruipen... 

Patroon: Stinger van Girls in Uniform

Materiaal: buitenstof canvas, style vil, sandwich fix, rits en tassenband van K-bas, kurkleer van Veritas, D-ringen en schuifgesp van oude handtassen, karabijnhaken 100mm inox van de Gamma, voeringstof uit Parijs (winkel weet ik niet meer precies), paspel uit mijn stoffenvoorraad

Zeefdrukmateriaal: zeefdrukset (rakel en zeefdrukraam) Feeërieke, textielverf metalic Feeërieke, stencils Feeërieke


Dit vind je waarschijnlijk ook leuk...


Ik ben Nele van OOYAmade
Leuk dat je komt lezen!
Ik hoop om jou met deze website te inspireren om zelf te (beginnen) naaien of eens een andere afwerking te proberen. Want dat is mijn "fabrieksmerk"; leuke sierstikkingen, kleurrijke paspels, bijzondere voering en andere details. Ik hou van patronen en werkbeschrijvingen maken en ben supertrots als ik het resultaat van andere naaisters zie!

Andere dingen waar ik van hou: Maya, Oona, Siem, David, lesgeven, netflix kijken, zingen, piano spelen, iets gaan drinken met vrienden, lekker koken, mijn huis inrichten,...

Nele

 • Ik heb me net ingeschreven op Facebook om de Stingertas te maken en ik ga er met jouw tips een fietstas van maken. Bedankt

 • Wat een prachtige tas zeg!
  Ik ben zelf ook bezig met een fietstas en wilde jouw haaksysteem gebruiken :-). Alleen vroeg ik me af, hoe zorg je ervoor dat de buitenstof niet gaat scheuren met veel gewicht in de tas uiteindelijk? Klopt het dat je de tassenband waar de haken doorheen gaan op de buitenstof hebt gestikt of zit er nog meer tussen? Bedankt!

  • Dag Susanne. Leuk dat je zo enthousiast bent! Ik moet eerlijk toegeven dat ik mijn tas nog niet veel heb durven gebruiken, maar dan vooral omdat ik weet dat hij niet zo goed tegen de regen kan. De buitenstof en binnenstof is verstevigd, dus normaalgezien zou dat stevig genoeg moeten zijn. Doordat er in mijn geval sandwichfix op de buitenstof gestreken is, voegde ik geen extra versteviging toe waar ik de tassenband vastnaaide. (wel in een kruisvorm naaien, en een paar keer kan geen kwaad 😉 ) Als je wil kan je er altijd nog een extra stukje versteviging tussen strijken aan de achterzijde. Ik maakte voor Maya een boekentas en die gaat toch al het hele schooljaar mee, dus ik denk dat zo’n tas wel tegen een stootje kan. Veel succes!!!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Zin om zelf aan de slag te gaan? Kom naar een workshop!


  >