Sewchallenge!!! Of hoe ik mijn eerste handtas ontwierp… 

 april 16, 2018

Door  Nele

Mijn eerste sewchallenge en mijn eerste handtas!!! Super spannend....

Bedankt Davina om mij op het laatste nippertje nog in te schrijven voor de groep van april.

In deze sewchallenge word je gekoppeld aan een andere blogger of blogster en geef je elkaar drie criteria waarmee je aan de slag moet.

Ik werd gekoppeld aan Lieve, 1 van de meiden van girlsinuniform en zij postte op 5 april haar creatie met mijn drie opgegeven criteria. Zij maakte deze prachtige handtas met een vleugje retro... Kijk zeker eens rond op de girlsinuniformblog, want er staan nog pareltjes op!

Maar nu op naar mijn drie criteria:

1. Naai iets voor jezelf

2. Met een zomergevoel

3. Met een leuk detail

Hmmm naai iets voor jezelf vond ik de moeilijkste opgave, maar toen kwam ik op het idee om zelf een handtas te ontwerpen en te naaien...

Ik neem jullie mee van start tot finish:

Eerst kwam de ontwerpfase. (zoals je ziet worden daar zelfs cornflakesdozen voor gebruikt 😉 )

​Ik wilde een handtas met een geometrisch patroon in verschillende soorten leer

Toen kwam de stofjeszoektocht... Ik kocht bij de Veritas mooi kurkleer met gouden strepen en blauw blinkend nepleer. Het gouden nepleer komt van Stoffen Artevelde. Ik kocht ook nog wat fournituren in de Veritas (rivetten, rits en decovil) en hergebruikte voor de rest dingen uit oude handtassen.

En tenslotte het stap voor stap ineen naaien. Ik moet toegeven dat ik op voorhand geen volgorde of stappenplan in mijn hoofd had, dus ik moest voor en na elke stap heel goed nadenken wat ik erna zou doen, zodat ik alles nog in elkaar zou kunnen naaien zonder problemen... Dit denkwerk nam heel wat tijd in beslag...  

​Ik naaide eerst de voorkant in elkaar

​Ik plakte met textiellijm de naden mooi open, want die bleven anders niet goed liggen. Nadien streek ik decovil (versteviging) op het voorpand in zijn geheel. De andere onderdelen verstevigde ik ook met decovil.

​Ik naaide de bodem, voorpand en achterpand aan elkaar en stikte de naad door. Daarna deed ik hetzelfde met de zijpanden. Begint al op een handtas te lijken toch 😉

Ik bespaar jullie de rest van de (vele) stappen...

Eigenlijk ging het verbazend vlot tot op het moment dat ik de voering aan de buitenstof moest naaien. Het bleek bijna onmogelijk om onder mijn machine te krijgen doordat het kurkleer nogal stroef is en dus niet makkelijk plooit en doordat ik gekozen had om een rits toe te voegen, waardoor de opening van mijn voering dus eigenlijk kleiner werd en bijna niet rond de buitenstof te trekken was. De lagen nepleer boven elkaar waren ook redelijk dik voor mijn machine, maar met wat (= veel 🙁 ) gevloek en getrek kwam het gelukkig toch goed!

Terug naar de criteria:

1. Naai iets voor jezelf: check! Deze handtas geef ik niet meer af! Ik heb vanaf nu dus ook een nieuw onderdeel in mijn menubalk: 'voor mezelf' 😛

2. Met een zomergevoel: de bijpassende zonnebrilhoes voor uitjes naar zonnige terrasjes! Ik naaide de hoes op maat van mijn zonnebril. Ik gebruikte hiervoor kurkleer voor de buitenkant, dezelfde voeringstof voor de binnenkant en daartussen wattine zodat mijn bril lekker zacht beschermd wordt. Het keren van het kurkleer was een ramp. Ik vreesde dat het niet zou lukken, maar met een kraakje hier en daar kreeg ik het toch buitenste buiten ;). Een kamsnap zorgt ervoor dat de bril niet uit de hoes kan.

3. Met een leuk detail: de voeringstof komt uit Japan! Mijn grootouders kregen die toegestuurd (in het jaar 1984, zelfs nog voor ik geboren was!) van Japanse vrienden en ik kreeg het op mijn beurt cadeau van mijn grootmoe. De stof heeft dus al veel kilometers afgelegd... Hier is het bewijs!

En ik ben zoooo trots op het resultaat! Mijn zus bestelde ook een exemplaar, dus ik kan al terug aan de slag 😉 en wie weet lukt het mij om er ook een patroon en werkbeschrijving van deze handtas te maken voor jullie!

En Lieve, ben ik geslaagd?

Bedankt om te komen lezen en tot binnenkort!

Bekijk ook zeker eens wat de anderen met hun criteria deden:

Margot​ van girlsinuniformblog, Hanne van Naadjesendraadjes, Isabel van Sewbel​ en Ivy​ van mamacreatief

Patroon: zelf ontworpen

Stoffen en fournituren: kurkleer, blauw nepleer, decovil, rivetten, rits: ​de Veritas. Gouden nepleer: Stoffen Artevelde. Ringen, musketons: van oude handtassen. Voering: blauwe stof met bloemetjes uit Japan
Dit vind je waarschijnlijk ook leuk...


Ik ben Nele van OOYAmade
Leuk dat je komt lezen!
Ik hoop om jou met deze website te inspireren om zelf te (beginnen) naaien of eens een andere afwerking te proberen. Want dat is mijn "fabrieksmerk"; leuke sierstikkingen, kleurrijke paspels, bijzondere voering en andere details. Ik hou van patronen en werkbeschrijvingen maken en ben supertrots als ik het resultaat van andere naaisters zie!

Andere dingen waar ik van hou: Maya, Oona, Siem, David, lesgeven, netflix kijken, zingen, piano spelen, iets gaan drinken met vrienden, lekker koken, mijn huis inrichten,...

Nele

  • Ooh ik wou dat ik veel tijd had en dat patroon eindelijk kon digitaliseren, maar er wordt aan gewerkt!!! en hands up voor sew challenges!

 • heel mooi gedaan! OOk voor jou een eerste keer de blogchallenge, voor mij ook. Ik popel om volgende week mijn bericht te posten. Maar eerst zorgen voor de afwerking 😉

 • Een heel toffe tas !! En in dat patroontje heb ik ook wel interesse… Trouwens een fantastische tip om die naden vast te lijmen. Dat ga ik volgende keer ook eens proberen, ziet er aan de buitenkant ook veel strakker uit…

  • Dankuwel Ivy! Ja het lijmen hielp wel, maar eigenlijk waren het enkel die in kurkleer die echt bleven plakken 😉 kan natuurlijk ook aan mijn lijmkeuze gelegen hebben. Maar dat waren dan wel de naden die het meest recht stonden. Het decovil opstrijken hielp gelukkig ook goed om de naden plat te krijgen.

 • Als jij hier een heus patroon van maakt, ben ik de eerste om ermee aan de slag te gaan. Zeker en vast geslaagd, ik ben zelfs zwaar onder de indruk!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Zin om zelf aan de slag te gaan? Kom naar een workshop!


  >