Sewchallenge: De vier in één handtas

​Ik naaide voor mijn zus één handtas die op vier verschillende manieren gedragen kan worden. Vier handtassen in één dus! 

​De fold-over handtas kan dicht gevouwen gedragen worden, of opengevouwen als je wat meer spullen wilt meenemen.

Davina van de naaiblog ​Woohoo! by Davina, organiseert geregeld een sew challenge. Daarbij word je gekoppeld met een andere blogster. Je geeft elkaar drie criteria ​om mee aan de slag te gaan. Ik vind het altijd leuk om ​creatief om te gaan met een opdracht. De vorige sew challenge werd ik gekoppeld aan Lieve van Girls In Uniform en naaide ik mijn eerste handtas. Deze keer is mijn partner Davina zelf en kreeg ik de volgende drie criteria: 

1. Gebruik een patroon dat je al lang hebt, maar nog nooit naaide
2. 'Recykleer' iets
3. Verwerk ergens (dat mag subtiel) het bloemetje van je logo ​

Ik wilde al lang de Heidi van Swoon naaien. Een gratis pdf-patroon voor een fold-over purse. Ik naaide al eerder de Blanche van Swoon, dus ik weet dat de patronen en werkbeschrijving goed in elkaar zitten. Ik printte het patroon en begon met knippen en plakken.

Mijn zus nodigde ons uit naar Bali, dus zij verdient zeker en vast een unieke bedanking. Haar fold-over handtas was net uit elkaar gevallen, dus ik wist dat ik haar daar een plezier mee kon doen!

​Eén van de tassen die ik ontworpen heb voor Veritas

​Toen ik de veritassen naaide werd ze verliefd op het rode panterstofje van de tas hierboven en ik had gelukkig nog net genoeg liggen om de voering en één accentpaneel uit te halen. Een stukje zwart kunstleer kon ik recuperen uit een oude jas. Ik kocht voor deze tas dus enkel het zwarte daim bij Stoffen Artevelde en de ritsen en de musketonhaken bij Veritas. Als tussenvoering gebruikte ik H640 zodat de handtas stevig en toch lekker zacht en plooibaar is. 

​Gerecycleerde items: D-ringen, riempjes, leren jas, overschotje panterstof

Het naaien zelf ging vlot en de werkbeschrijving is goed te volgen. Ik heb ervoor gekozen om op de handtas aan de ene kant een accentpaneel in rode panterstof te naaien en aan de andere kant een accentpaneel in zwart leer met rood stiksel, zodat de tas echt twee verschillende uitzichten krijgt. Het patroon is eigenlijk een clutch, dus zonder hengsels. Ik voegde deze zelf toe, twee om de handtas opgevouwen te dragen en twee om de tas open te dragen. Ik recycleerde stukjes riem en D-ringen van oude handtassen, et voilà!

​Detail zwart accentpaneel met rood stiksel

Het laatste deel van mijn opdracht: verwerk ergens het bloemetje van je logo bleek uiteindelijk nog de moeilijkste. Ik nam kleurpotloden en shrinkle-papier en ging aan de slag. Met deze krimpfolie kan je zelf sleutelhangers ontwerpen. Je maakt een tekening met potloden of watervaste stiften en vervolgens laat je de shrinkle krimpen in de oven. Het resultaat is een stevig stukje plastiek. Volgens de beschrijving zou de shrinkle zeven keer kleiner worden, dus mijn eerste versie maakte ik 21 cm breed. Helaas kromp dit niet tot 3 cm en had ik een reuze-shrinkle gemaakt. Poging twee lukte gelukkig beter, al blijft het heel spannend wanneer de shrinkle in de oven moet om te krimpen. Dan zie je hem opkrullen naar alle kanten. Stress! Maar het kwam gelukkig goed 😉

​Shrinkle eerste poging

​Shrinkle tweede poging

​Shrinkle spannend moment in de oven

​Shrinkle resultaat!

De foto's nam ik in het prachtige Bali, dus veel tropische vibes!

​Fold-over handtas rode kant gevouwen

​Fold-over handtas zwarte kant gevouwen

​Fold-over handtas zwarte kant open. De handtas heeft een zijvakje met rits

​Fold-over handtas rode kant open

​Rode panter-voering

​En nu snel kijken wat Davina deed met mijn criteria​ 🙂 !

Er werden nog duo's gevormd. Neem zeker een kijkje wat zij deden...

Lieve en Marieke

Valerie en Liesbet

Hanne en Delphine

​Deze handtas zal de wereld rondreizen samen met mijn zus!

​Bedankt om te komen lezen en tot binnenkort!

Patroon: gratis patroon: Heidi van Swoon

Stoffen: Daim van Stoffen Artevelde, restjes en gerecycleerde jas

Fournituren: gerecycleerd van oude handtassen, ritsen en musketonhaken van Veritas

Model: Hanne

 • Sonja schreef:

  Niet alleen alle criteria afgewerkt maar ook een zo’n prachtige en veelzijdige tas. Top.

 • Marieke schreef:

  Wat een geluksvogel is jouw zus!! Prachtige tas.

 • davina schreef:

  Waaauw Nele wat een pareltje! Dikke duim!

 • Hoe tof wat jouw creatieve brein toch telkens weer uitspuwt! Steeds weer verrassend en origineel. Je zus zal wel blij zijn met zo’n uniek en veelzijdig stuk.

 • Chris schreef:

  Wat een mooie tas.

 • >