Mijn allereerste zeefdruk-ervaring! 

 oktober 29, 2018

Door  Nele

​Mijn allereerste zeefdruk! 

​Als lid van het designteam van Feeërieke kreeg ik de kans om deze set uit te testen. Dank u Feeërieke! 

Zeefdruk is een print-techniek, waarbij je een zeefdrukraam gebruikt om je print door te drukken. Een zeefdrukraam bestaat uit een gaas in nylon of metaal, opgespannen in een kader. De zeefdruktechniek is ontstaan in Japan en oorsponkelijk werd zijde of zelfs haar gebruikt als gaas. Je drukt maar één kleur per keer, dus als je een tekening met verschillende kleuren wil, moet je verschillende keren laag per laag boven elkaar drukken. Je maakt daarvoor gebruik van een sjabloon of verschillende sjablonen.

​Zeefdrukraam

​Je hebt verschillende mogelijkheden om je sjabloon te maken. Je kan het uitsnijden uit papier, of met een soort belichtingstechniek op je raam drukken, of een stencil maken in vynil of stencilmateriaal. Je kan met de hand snijden, of met een cameo of ander snijmachine.

Ik koos voor stencil (want dit kan je hergebruiken) en zelf uitsnijden (vind ik toch altijd 'echter' 😉 ). Voor mijn eerste zeefdrukproject heb ik gekozen om met 1 kleur te werken. 

Stencilmateriaal

Ik was lang op zoek naar een leuk idee om te printen, maar plots vond ik het zomaar op de grond! De herfst is volop bezig en die blaadjes zagen er zo mooi uit....

​Herfstblaadjes

Ik tekende ze over met potlood op de stencil en nam mijn cuttermes erbij. Een werkje waar je veel geduld en ook liefst een vaste hand voor nodig hebt!

​Snijwerk

​Eens je sjabloon uitgesneden is, bevestig je dit op de achterzijde van het zeefdrukraam. Ik plakte het vast met schilderstape. Het is heel belangrijk om ook de rest van je zeefdrukraam af te plakken, zodat je straks geen vlekken maakt.

​Bevestig sjabloon in spiegelbeeld met schilderstape

​Plak de rest van het zeefdrukraam ook af

Het is natuurlijk ook slim om schilderskleren aan te doen en je vloer of tafel goed af te dekken 😉 .

Leg het zeefdrukraam op de stof. Roer de verf goed door (bij mij was dit zeker nodig aangezien het goudverf is).

​Plaats op de stof. Denk goed na in welke richting je wilt werken indien je de print meerdere keren op de stof wil...

​Goed roeren

Vorm een streep verf bovenaan over de hele breedte van je sjabloon. Wees niet bang om genoeg verf te gebruiken, want de overschot kan je gewoon terug in het potje scheppen. Neem de rakel en trek de verf naar beneden over de tekening. Herhaal dit nog één of twee keer in dezelfde richting. Verwijder het zeefdrukraam voorzichtig.

​Streep textielverf bovenaan

​Textielverf opengesmeerd met de rakel

Afhankelijk van de hoeveelheid verf die je gebruikte komt je print zachter of harder op je stof te staan. Hier zie je mijn vier pogingen naast elkaar.

Zeefdruk met verschillende hoeveelheden textielverf

Ik gebruikte canvas als ondergrond, dus daar zit ook al textuur in.

Als je klaar bent met drukken, verzamel je de overtollige verf en doe die terug in het potje. Daarna spoel je alles overvloedig met water, zodat je spullen terug proper zijn voor een volgende keer.

Laat de verf een paar uur drogen. Strijk daarna over een bakpapier over de print om deze te fixeren. Mijn canvas begon te krimpen, dit was niet ideaal, dus een tip voor de volgende keer: was of strijk je stof zeker voor!

Ik gebruikte deze zelfbedrukte stof voor een p​atroontest waarvan ik het resultaat nu nog niet kan tonen, maar ik maakte met de overschot nog een handig zakje om de oplader van mijn laptop in te vervoeren.

​Achterkant

​Voorkant

​Op maat van de oplader gemaakt

​Sneakpeak van de tas waar dit mini-tasje bij hoort 😉

Zeefdruk is superleuk om te doen en er volgen zeker nog meer zeefdruk-experimenten!

​Bedankt om te komen lezen en tot binnenkort!

Patroon: zelf getekend

Stof: canvas petrol K-bas, binnenstof Stenzo, rits eigen voorraad

Zeefdrukspullen: zeefdrukset (rakel en zeefdrukraam) Feeërieke, textielverf metalic Feeërieke, stencils Feeërieke


Dit vind je waarschijnlijk ook leuk...


Ik ben Nele van OOYAmade
Leuk dat je komt lezen!
Ik hoop om jou met deze website te inspireren om zelf te (beginnen) naaien of eens een andere afwerking te proberen. Want dat is mijn "fabrieksmerk"; leuke sierstikkingen, kleurrijke paspels, bijzondere voering en andere details. Ik hou van patronen en werkbeschrijvingen maken en ben supertrots als ik het resultaat van andere naaisters zie!

Andere dingen waar ik van hou: Maya, Oona, Siem, David, lesgeven, netflix kijken, zingen, piano spelen, iets gaan drinken met vrienden, lekker koken, mijn huis inrichten,...

Nele

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Zin om zelf aan de slag te gaan? Kom naar een workshop!


    >