Maak kennis met Blanche, mijn retro-handtas! 

 januari 15, 2019

Door  Nele

​Ik naaide een handtas voor mezelf om het nieuwe jaar te vieren! ​

​Op 5 januari was ik te gast bij Lieve van Girls in Uniform om samen met de andere girls een workshop van Katrienette te volgen.

​Klinken op de workshop met dank aan Michael Moors voor de foto

Katrien van Katrienette sprak deze profetische woorden aan het begin van de dag: De Blanche is ​geen simpele tas en het is een pittige workshop. Iedereen zal vandaag een frustratiemomentje hebben, alleen weten we nu nog niet wannéér dat zal komen. Haar woorden waren nog niet koud, of daar was mijn frustratiemoment al. Mijn machine weigerde dienst, sloeg steken over en wilde uiteindelijk zelfs geen steken meer maken. Ik probeerde alles: nieuwe spoel opwinden, nieuwe naald, drie keer opnieuw draden, Katrien de machine eens laten draden, heel traag stikken, .... Maar de machine bleef weigeren. Ik denk dat ik op die manier toch een half uur tot een uur verloren ben. Ik moest ook twee nieuwe connectoren knippen en voorbereiden, aangezien deze te veel hadden afgezien van het gepruts met de machine. Gelukkig bracht Katrien een naaimachine voor noodgevallen mee! Naaien op een andere machine is als rijden met een andere auto. Je hebt even tijd nodig om te wennen aan de pedalen en de versnellingspook, maar nadien gaat het gelukkig bijna even vlot als met je eigen auto/machine. 

​Het grappigste moment van de workshop is ongetwijfeld het moment waarop je de zijpanelen aan het voor en achterpand bevestigd. Hiervoor heb je 60! wonderclips nodig. Je tas lijkt op een egeltje en je moet heeeeel traag naaien van clipje tot clipje.

​Zijpaneel vastnaaien met 60 wonderclips

Mijn frustratiemoment was gelukkig al achter de rug, dus de rest van de workshop verliep voor mij heel vlot.

​Bij inschrijving voor de workshop krijg je een pdf-document met de benodigdheden, werkbeschrijving en vooral wat je moet naaien en knippen op voorhand. Je hebt een dag voorbereidingswerk nodig om alles klaar te krijgen voor de workshop. Dit was niet gelogen, ik had 9 uur nodig voor de voorbereiding en nog eens 8 uur op de dag van de workshop, dus in het totaal heeft deze tas 17 uur werk gekost!  Gelukkig mag het resultaat er zijn en kan ik trots op pad met mijn unieke Blanche. Ik veranderde de vorm van de connectoren, omdat ik wilde dat mijn Blanche er anders uit ziet dan de andere. Ik hertekende dus dit onderdeel en zorgde ervoor dat mijn driekhoekjes precies even groot zijn als de driehoekjes op mijn stof.

Resultaat na een dag voorbereiding!

​Detail connector in driehoekvorm

​Zoals jullie weten ben ik zeker geen tassenleek, ik naaide er al heel wat. Ik begon met mijn eerste zelf ontworpen handtas, ontwierp toen tassen voor Veritas, maakte een Stinger fietstas en naaide op kerstdag nog een handtas voor mijn oma

​Mijn eerste zelf-ontworpen handtas

​De Stinger van Girls in Uniform als fietstas

​Veritassen ontworpen en genaaid in opdracht van Veritas

​Handtas voor oma

Toch ben ik blij dat ik deze workshop gevolgd heb! Ik leerde heel wat bij van Katrien over versteviging en rivetten en ik kreeg allerhande kleine tips zoals het feit dat je bij het naaien van een tas steeds alle buitennaden twee keer stikt voor de stevigheid.  

​Zijpaneel met zijvak

​Binnenkant

​Op pad met mijn Blanche

Ben je benieuwd naar de tassen van de Girls in uniform? Neem dan hier een kijkje.

Wil je graag ook een workshop volgen bij Katrienette? Kijk dan zeker eens op haar blog.

Bedankt om te komen lezen en tot binnenkort!

Patroon: Blanche Barrel Bag van Swoon

Stof: canvas met oker en blauwe driehoeken, blauwe skai, voeringstof met veertjes, ritsen, paspel, Stoffen van Leuven. D-ringen en versteviging van K-bas.

Model: Nele


Dit vind je waarschijnlijk ook leuk...


Toen ik mama werd van Maya, had ik plots een goeie uitvlucht om niet enkel sporadisch cadeautjes voor kindjes van vrienden te naaien maar zo vaak als ik wilde te naaien voor mijn eigen dochter. Het feit dat ik zwanger m'n job niet meer mocht uitoefenen, was de perfecte gelegenheid om aan naailes te beginnen. Die lessen bleef ik volgen, nu al 6 jaar lang wat resulteerde in heel wat jasjes, rokjes en diverse cadeautjes. Ondertussen naai ik ook voor mezelf en ben ik grote fan van tassen naaien, patronen ontwerpen en werkbeschrijvingen maken. Op deze blog wil ik niet alleen tonen wat ik maak, maar hoop ik dus ook om jullie te inspireren om zelf te beginnen naaien of eens een andere afwerking te proberen. Want dat is mijn "fabrieksmerk"; leuke sierstikkingen, kleurrijke paspels, bijzondere voering en andere details. Ik hoop via deze site ook andere naaiende mama's te leren kennen en ervarigen, tips enzo uit te wisselen. Andere dingen waar ik van hou: Maya, Oona, David, lesgeven, netflix kijken, zingen, piano spelen, iets gaan drinken met vrienden, lekker koken,... Nu je hier bent, laat gerust een berichtje achter in de commentaren!

Nele

  • Het mag dan wat frustraties gekost hebben en heel wat uurtje maar je ziet het er aan af. Zo mooi gemaakt weer. Geweldige stof- en materiaalkeuzes.

  • Nele je was een fantastische enthousiaste deelneemster! Merci voor je inzet. Je tas is prachtig geworden, met heel doordacht de stof geknipt (heeft iedereen die zakjes op de zijpanelen gezien?!) en mooi genaaid, zelfs met een andere “pedaal”. Bedankt voor je toffe verhalende blogpost. En euhm, ik ga proberen me in het vervolg te onthouden van profetische woorden 🙂

    • Dankuwel Katrien! De details maken het af hé. Ik word zo gelukkig van die driehoekjes die doorlopen op de zijpanelen :). Probeer volgende keer eens de profetische woorden: ‘Vandaag loopt alles gesmeerd’ 😉

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >