Kerstcadeautjes deel 3: Naaien voor mannen 

 december 20, 2018

Door  Nele

​Kerstcadeautjes naaien voor mannen, het blijft toch een pak moeilijker dan voor vrouwen... Gelukkig heb ik hiervoor de ideale oplossing!

​Een das én een portefeuille. En alletwee snel-klaar-projectjes met een gratis patroon en werkbeschrijving, dus jullie kunnen meteen aan de slag 🙂

1. De portefeuille: De 'Fritz' is een portefeuille op mannenmaat en dan meerbepaald op borstzakjesformaat. Ideaal dus voor als het wat chiquer mag zijn! Hij past in een borstzakje, maar je kan er toch met gemak de bankkaart, identiteitskaart en klein en groot geld in kwijt. Je zag hem hier al eerder verschijnen op de blog. Ik maakte voor jullie een patroon met werkbeschrijving. ​Je ontvangt de pdf gratis als je je inschrijft op de nieuwsbrief!  Klik hier voor meer info.

2. De das: Ik testte voor jullie een gratis patroon en werkbeschrijving uit. Een das maken is eigenlijk niet zo moeilijk (echt niet!) en een ideaal last-minute cadeau-idee. 

Ik was verrast over de hoeveelheid stof die je nodig hebt. Aangezien je de onderdelen van de das in biais knipt (schuin op de stof) heb je dus wel een groot stuk nodig. Wie mij een beetje kent weet dat ik echt niet graag met de hand naai... Ik zocht dan ook een manier om een das te naaien (bijna) zonder handwerk, want op de meeste werkbeschrijvingen naaien ze de achterzijde volledig met de hand. Op deze manier​ kon ik de das dus maken met de naaimachine. De grootste moeilijkheid was het netjes strijken achteraf... Nog 1 van mijn favoriete bezigheden 😉

Ik maakte voor jullie een tutorial!

Stap 1: Download het patroon. Print, plak en knip de onderdelen uit. Leg deze schuin op de stof en knip de onderdelen uit. Je hebt 1 keer beide delen in buitenstof nodig en 1 keer in voeringstof.

​Buitenstof

​Voeringstof

​Alle delen uitgeknipt

Stap 2: Naai de 2 delen in buitenstof en de 2 delen in voeringstof aan elkaar, goede kant op goede kant, zodat je 1 lange voeringdas en 1 lange das in buitenstof bekomt. Knip de naadwaarde kort en strijk de naad open.

Stap 3: Leg beide delen op elkaar, goede kant op goede kant en speld de twee driehoekige uiteinden op elkaar. Naai enkel de driehoeken vast.

​Naai enkel de zijden met wonderclips aan elkaar

​Knip de naden bij en knip de overtollige naad in de puntjes weg

​Keer de das en strijk de punten netjes plat. 

Stap 4: Leg de das voor je met de buitenstof bovenaan. De goede kanten zitten nu aan de buitenkant. Plooi dan de das dubbel over de hele lengte en naai deze zijde dicht.  

​Zorg terwijl je de das dicht plooit dat de buitenstof netjes blijft liggen binnenin. 

Stap 5: Strijk de naad open. 

Stap 6: Keer de das. Gebruik hiervoor een sluitspeld. Maak deze vast aan het dunste uiteinde en trek dat volledig door de tunnel. 

​Ik bevestig de sluitspeld niet aan de buitenstof om beschadiging te voorkomen

​Duw de speld naar binnen in de tunnel

​Hier is het einde in zicht 😉

Stap 7: Strijk de das zo goed mogelijk. Zorg dat de naad aan de achterzijde perfect in het midden komt. 

Stap 8: Maak nu het lusje achteraan. Knip een rechthoekje van 4 cm op 6 cm. Strijk de lange zijden 1 cm naar binnen en plooi het lusje daarna dicht in het midden (zoals biaisband). Naai de open zijde dicht. Zigzag de korte uiteinden, zodat de stof niet kan rafelen. 

​Als je zelf een merklabel hebt is dit het moment om het te gebruiken!

Stap 9: Meet 24 cm vanaf het uiterste puntje van het brede uiteinde van de das naar boven en bevestig daar de lus zoals je kan zien op de foto's. Dit stukje moet je met de hand doen. Naai enkel door de stof van de achterzijde van de das, zodat je niets ziet aan de voorzijde. 

​Plooi het lusje 1 cm om en naai die cm vast aan de das. Zorg dat je lusje aan beide kanten even ver van de rand komt

​Naai ook de tweede kant op die manier vast

​Tadaa...

Stap 10: Geef das nog een eindstrijk en bewonder het resultaat! (En nu snel in de douche, feestoutfit aan, cadeautjes inpakken en vertrekken naar het feest 😉 )

Ik hoop dat ik jullie geïnspireerd heb om ook voor de mannen iets te naaien dit jaar (of volgend jaar 😛 )

Bedankt om te komen lezen en tot binnenkort!

Patronen: Portefeuille: Fritz van OOYAmade, das: patroon skinny men's tie van seekatesew.com

Stoffen: eigen voorraad


Dit vind je waarschijnlijk ook leuk...


Ik ben Nele van OOYAmade
Leuk dat je komt lezen!
Ik hoop om jou met deze website te inspireren om zelf te (beginnen) naaien of eens een andere afwerking te proberen. Want dat is mijn "fabrieksmerk"; leuke sierstikkingen, kleurrijke paspels, bijzondere voering en andere details. Ik hou van patronen en werkbeschrijvingen maken en ben supertrots als ik het resultaat van andere naaisters zie!

Andere dingen waar ik van hou: Maya, Oona, Siem, David, lesgeven, netflix kijken, zingen, piano spelen, iets gaan drinken met vrienden, lekker koken, mijn huis inrichten,...

Nele

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Zin om zelf aan de slag te gaan? Kom naar een workshop!


    >