Kersenpitjes in een nieuw jasje 

 februari 9, 2021

Door  Nele

Ik kreeg van mijn vader de vraag of ik twee versleten kersenpitkussens een nieuw jasje kon geven als verjaardagscadeau. De zakjes waren helemaal versleten en de pitten vielen er zomaar uit. Een beetje warmte kunnen we allemaal gebruiken, dus ik ging meteen aan de slag en naaide voor elk kersenpitkussentje ook een fleurige hoes. 

Het eerste kussentje is langwerpig.

Ik nam de afmetingen over, voegde naadwaarde toe en naaide eerst een zakje uit een witte kussensloop zodat de kersenpitten alvast niet meer zouden kunnen ontsnappen. Het originele kussentje had twee stiksels in het midden zodat het geheel in drie delen onderverdeeld is. Ik bootste dit na. Het is natuurlijk helemaal tof om het kersenpitkussen er ook mooi te laten uitzien, dus ik naaide een hoes voor errond in een fleurig katoentje. Ik overlapte aan de achterzijde zoals ik bij een andere kussenhoes zou doen. Ik durfde geen rits te gebruiken omdat ik niet zeker was dat die microgolfoven-bestand zou zijn. 

Voorpand in 1 stuk, achterpand in twee delen

Leg de twee achterpanden enkele cm's over elkaar en naai rondomrond dicht.

Ik knipte dus een voorpand en twee achterpanden die elkaar enkel cm's overlappen.Het leuke aan deze methode is dat je geen keergat moet laten en rondomrond in één beweging kunt stikken. 

Het tweede kersenpitkussentje is vierkant. Ik naaide ook eerst een nieuwe zak voor de pitten zoals ik deed bij het eerste kussen. Voor het leuke buitenstofje gebruikte ik een andere werkwijze. Ik knipte één lange strook. De hoogte is de hoogte van het kussen plus twee cm naadwaarde. De lengte is de breedte maal 2 plus nog 14 cm extra. Tien cm om te overlappen en aan elke zijde 2 cm zoom.

Knip de lap op de gewenste lengte en breedte

Het naaien zelf gaat supervlot. De handleiding telt dan ook maar drie stappen :p

1. Zoom de twee korte zijdes om. 

Plooi 1 cm naar binnen en nog eens naar binnen

Naai op persvoetbreedte (zo ben je zeker dat de omgeplooide cm zeker meegestikt is achteraan)

Zo ziet het er uit aan de goede kant

2. Plooi daarna de stof zodat je de breedte van het kussen over houdt. In mijn geval was dit dus 26cm. 

Leg de strook voor je met de goede kant naar boven en plooi aan de linkerzijde 10 cm om.

Plooi de rechterzijde naar links. Als de boord links gelijk ligt met de rand, kom je de gewenste breedte uit.

3. Naai de boven en onderzijde en klaar is kees of KErsenpitkussenhoES! 

Het groen stofje zag je hier al eerder 😉

Een snel en tof projectje, waar ik blij van werd. 🙂

Twee kleurrijke kersenpitkussentjes! Het roze stofje doet mij terug denken aan één van de eerste dingen die ik samen met Maya naaide, een rokje met glitterelastiek. Bovendien één van mijn eerste posts op de blog...

En als kers op de taart werd het ook nog eens een gezinsactiviteit, want Maya naaide ondertussen een kussentje voor zichzelf en Oona knutselde zelfgetekende latjes omdat ik die van mij niet meteen vond. (Hebben jullie daar ook zo'n last van dat de spullen altijd maar verdwijnen terwijl je aan het naaien bent?)

En Siem die bestudeerde de magische naaivoet. 😉 De eerste keer met zijn allen aan de slag in mijn (nog steeds in opbouw) toekomstig naai-atelier! 

Zelfgetekend patroon met 1 cm naadwaarde overnemen op de stof

Na het knippen wonderclips steken

Helemaal zelf genaaid!

Quote van Maya: Het naaien zélf is toch het leukste hé mama

Krijg ik dat echt helemaal door dat klein keergat?

Na het vullen en het keergat dichtnaaien...

Eindelijk knuffelen!!!

Ziezo mama, ik heb latjes gemaakt 🙂 De rode trui is de Josephine cardigan

Bedankt om te komen lezen en tot binnenkort!

Patroon: zelf getekend

Stof: uit voorraad van Made by poppy


Dit vind je waarschijnlijk ook leuk...


Ik ben Nele van OOYAmade
Leuk dat je komt lezen!
Ik hoop om jou met deze website te inspireren om zelf te (beginnen) naaien of eens een andere afwerking te proberen. Want dat is mijn "fabrieksmerk"; leuke sierstikkingen, kleurrijke paspels, bijzondere voering en andere details. Ik hou van patronen en werkbeschrijvingen maken en ben supertrots als ik het resultaat van andere naaisters zie!

Andere dingen waar ik van hou: Maya, Oona, Siem, David, lesgeven, netflix kijken, zingen, piano spelen, iets gaan drinken met vrienden, lekker koken, mijn huis inrichten,...

Nele

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Zin om zelf aan de slag te gaan? Kom naar een workshop!


    >