Impulsaankoop wordt rokje, let’s sti(c)k together (met de dochters!) 

 maart 25, 2019

Door  Nele

​Naaien met de dochters, het is eens iets anders! (En supertof om te zien dat ze het leuk vonden) 

Het thema van deze let's stick together is 'impulsaankoop'. Waarmee ze willen zeggen, stof die je kocht zonder een concreet project voor ogen. Nu moet ik eerlijk toegeven dat zowat mijn hele stoffenvoorraad valt onder dit label. Ik koop stofjes omdat ik ze leuk vind, vaak zonder doel. Op het moment dat ik beslis om iets te naaien, duik ik dan in mijn eigen 'stoffenwinkel' en zoek de gepaste stof uit.

Eén van de weinige keren dat ik effectief stof kocht voor een bepaald project was toen ik de Blanche tas ging maken tijdens een workshop van Katrienette. Ik ging daarvoor voor de allereerste keer naar Stoffen van Leuven in Schellebelle. Aangezien de workshop in de kerstvakantie plaats vond, en ik uiteraard op het laatste nippertje nog stof moest gaan kopen, nam ik Maya en Oona mee naar dit stoffenwalhalla. Dit leek een heel leuk plan, maar die winkel is echt gigantisch! Ik had veel tijd nodig om te beslissen welke stofjes ik wilde voor mijn retro-blanche en ondertussen moest ik proberen om die twee in bedwang te houden. gemakkelijker gezegd dan gedaan 😉 .

Bij Stoffen van Leuven hebben ze een afdeling 'carnavalstoffen' . Heel veel kleurtjes en glitters en heeeeel aantrekkelijk voor jonge meisjes. Ze wilden al snel vanalles kopen (liefst zo roze en blinkend mogelijk). Toen ik eindelijk mijn stoffen gekozen had in het enorme aanbod, kwam Maya aangelopen met een grote rol hartjesstof. Ik had geen idee wat we daarmee zouden aanvangen, maar ik had op dat moment niet meer de kracht om nee te zeggen voor de honderdste keer, dus we namen een grote lap mee naar huis. 

Die lap belande in mijn stoffenvoorraad en bleef daar liggen, tot de volgende schoolvakantie. Op een regenachtige namiddag trokken we met ons drietjes naar mijn naai-atelier met als doel een rokje naaien voor Maya en Oona en een rokje naaien voor hun poppen. Dat laatste is er niet van gekomen, maar de twee rokjes voor henzelf gelukkig wel! 

Maya koos voor haar rokje de hartjesstof en Oona een lapje stof dat ik ooit in de veritas gekocht had omdat het te schattig was om te laten liggen. Nog een impulsaankoopstofje dus 😉 .

De voorbereidingen begonnen en ze tekenden het patroon over op de stof. Bij Maya lukte dit echt al goed zelf, Oona had natuurlijk wat meer hulp nodig.

​Maya aan het werk met het zoommaatje en de zeep

​Oona tekent de naadwaarde

Daarna werd de stof vakkundig uitgeknipt.

​De zijnaden van het rokje werden met de overlock dicht gestikt. Hiervoor mochten ze op mijn schoot zitten en de wonderclips van de stof halen. So far so good, er zijn geen gewonden gevallen en niemand werd gesneden door het scherp mesje van de overlock.

​Danku Maya en Oona om foto's te nemen!

​Met mama aan de overlock is leuk 🙂

Nadien mocht Maya rimpeldraden in de stof naaien. Het was de eerste keer dat ze zelf het voetpedaal mocht bedienen terwijl ze naaide en dat ging echt supergoed. Oona mocht het voetpedaal bedienen terwijl ik het handenwerk deed. (supertof om plankgas te geven 🙂 ).

​rimpeldraden zo recht mogelijk stikken

De elastieken werden gepast en dichtgenaaid door mama. Ik naaide de elastieken ook aan de rokjes, terwijl Maya en Oona al het oude speelgoed van de zolder terug bovenhaalden.

Maya werkte helemaal alleen de zoom af met de coverlock, terwijl ik het rokje van Oona afwerkte op de naaimachine. Ik ben supertrots op Maya die als zesjarige al overweg kan met de coverlock. Zeker omdat je die machine niet trager kunt zetten, zoals de gewone naaimachine. Ik heb zelfs een kort filmpje om dit te bewijzen!

Tadaa! Zie hier het resultaat 🙂

Twee impulsaankopen omgezet in rokjes ---> check

quality-time naainamiddag met de dochters --> check

Een resultaat om trots op te zijn --> check

Hebben jullie ook zo'n naaiende dochters, kleindochters, nichtjes, ... ?

Bedankt om te komen lezen en tot binnenkort!

Neem zeker een kijkje naar welke impulsaankopen de andere naaisters omgezet hebben in pareltjes!

Sewing à la Carte, Nathalie's Naaisels​, woohoo by Davina, Two Owlettes​, Miel de Fleur, Nie Nie Sewing, Gezien bij Justine, just delphine, Girls in Uniform, KreATRIENOOYAmade

Patroon: zelfgetekend

Stof: hartjesstof Stoffen van Leuven, pauwenstof Veritas

​Elastiek: eigen stoffenvoorraad

Modellen: Maya en Oona


Dit vind je waarschijnlijk ook leuk...


Ik ben Nele van OOYAmade
Leuk dat je komt lezen!
Ik hoop om jou met deze website te inspireren om zelf te (beginnen) naaien of eens een andere afwerking te proberen. Want dat is mijn "fabrieksmerk"; leuke sierstikkingen, kleurrijke paspels, bijzondere voering en andere details. Ik hou van patronen en werkbeschrijvingen maken en ben supertrots als ik het resultaat van andere naaisters zie!

Andere dingen waar ik van hou: Maya, Oona, Siem, David, lesgeven, netflix kijken, zingen, piano spelen, iets gaan drinken met vrienden, lekker koken, mijn huis inrichten,...

Nele

 • Tof hé om dat samen met de kids te kunnen doen! Hier zijn ze er ook door gebeten 🙂 Mooie rokjes ook trouwens 😉

 • Oh samen naaien met je dochters= zalig.
  Ik krijg de mijne meestal niet verder dan naast mij komen zitten en “het parcourtje lopen” a.k.a. de machine inrijgen. Wie weet lukt het ooit toch 😉

 • Super leuk zo’n naaimiddag met je dochters! Heerlijk genieten om je blog te lezen en het filmpje te zien!

  Overigens de tas die je even aanhaalt in je blog, ik ben naar aanleiding van deze blog, deze tas ook aan het proberen te maken..hihi..

  • Ja zeker doen! Het was ook niet de eerste keer dat Oona meegeholpen heeft hoor, gewoon de wonderclips verwijderen is al tof. En de draadjes afknippen 🙂

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Zin om zelf aan de slag te gaan? Kom naar een workshop!


  >