Frida bomberjack van Fibre Mood met extra tutorial voor voering en beleg 

 november 20, 2019

Door  Nele

​Ik naaide de Frida bomberjack van Fibre Mood en maakte voor jullie een tutorial om deze te voeren met behoud van het beleg! 

Vandaag ligt de zevende editie van Fibre Mood in de winkel. Wij mochten als Fibre Mood sewistas op voorhand al een patroontje kiezen om te naaien. Vorige keer naaide ik een leuk T-shirt voor Oona​, maar deze keer koos ik eens iets voor mezelf 🙂 .

​Ik blijf dat poseren toch zooo ongemakkelijk vinden...

Maak kennis met de Frida bomberjack!

​De oorspronkelijke Frida heeft geen voering, maar wel een beleg (een strook stof aan de binnenkant van de rits en de hals om de jas aan de binnenzijde af te werken). ​Ik wilde toch graag de hele jas voeren en maakte foto's terwijl ik bezig was, hopelijk zijn jullie er iets mee 😉 . 

De jas is op zich geen moeilijk naaiwerk, behalve dan de gevreesde paspelzakken. Ikzelf was hier toch uren zoet mee, maar ik ben nu wel extra trots op het resultaat!

​Detail paspelzakken

Voor de voering gebruikte ik een restje stof van een zwangerschapsjurkje dat ik naaide en dat binnenkort op de blog komt.

​Leuke voering hé

​Ook aan de onderkant van de kraag komt dit voeringstofje terug 🙂

De belegdelen knipte ik uit een oude sweater, dus ik deed ook nog eens een beetje aan upcycling. 

Tijd voor de stap voor stap tutorial!

Ik gebruikte het patroon van de Frida als basis, maar je kan deze werkwijze ook toepassen op een ander patroon met belegdelen.

STAP 1

Knip belegdelen en voeringdelen met 1 cm naad. Duid hiervoor de belegdelen aan op het patroondeel van het voorpand en het achterpand. Je kan deze nu in twee knippen, of zoals ik deed onder het patroondeel knippen. (Tip: als de foto's wat te klein zijn, kan je ze vergroten door erop te klikken!)

​Teken het belegdeel op het patroondeel achterpand

​Zoals je ziet loopt de schoudernaad van de belegdelen niet gelijk met die van de patroondelen. Ik paste dit voor de gemakkelijkheid aan, zodat de schoudernaden van voering en buitenstof gelijk komen.

​Teken het belegdeel op het patroondeel voorpand

​Van dit belegdeel nam ik een cm weg aan de bovenzijde

​Aan dit belegdeel voegde ik een cm toe aan de schoudernaad

​Knip een rugpand - belegdeel aan de stofvouw in voeringstof

​Knip twee voorpanden - belegdelen in voeringstof

STAP 2

Naai de belegdelen aan de voeringdelen, zodat je twee volledige voorpanden en één volledig achterpand bekomt. Ik naaide ​de naad plat op de voeringdelen met een sierstiksel op 2 mm voor een nettere afwerking.

​Leg beleg en achterpand voering zoals het moet worden

​Speld goede kant op goede kant en naai op 1 cm

​Strijk de naad naar de voering en naai plat op 2 mm

​Leg beleg en voorpand voering zoals het moet worden

​Speld goede kant op goede kant en naai op 1 cm

​​Strijk de naad naar de voering en naai plat op 2 mm

STAP 3

Naai de schoudernaden van de voorpanden en het achterpand op 1 cm.

​Leg zoals altijd goede kant op goede kant tijdens het naaien

STAP 4

Naai de mouwen in de opening op 1 cm. Let erop dat de merktekens overeen komen. (Deze zijn afhankelijk van het patroon dat je gebruikt)

​Ik naai al deze delen meteen met de overlock, maar dit kan ook op een gewone naaimachine. 

​STAP 5

Sluit de mouwnaden en de zijnaden op 1 cm. Hou in 1 mouw een keergat open dat groot genoeg is om de jas helemaal doorheen te halen!

​Vergeet het keergat niet open te laten!

​De voering zit nu helemaal in elkaar

STAP 6

Naai eventueel de zakken in de buitenstof. Naai de schoudernaad, mouwen en zijnaad. Naai ook de kraag en bevestig die al aan de buitenstof. (Volg voor deze stappen het oorspronkelijk patroon.)

STAP 7

Naai de zoomboord aan de buitenstof. Begin aan 1 kant van het uitstekend vierkantje, ​stop op 1 cm van de bovenzijde. Speld en naai de zoomboord helemaal vast. Goede kant op goede kant. Let op: de zoomboord is NIET dubbel gevouwen! 

​Speld een uiteinde van de zoomboord aan het uitstekend vierkantje. Goede kant op goede kant. Naai vast op 1 cm. Stop op 1 cm van de bovenzijde

​Speld de zoomboord aan de buitenstof goede kanten op elkaar. Zorg dat midden op midden komt en verdeel de boord gelijkmatig. Naai vast op 1 cm en zorg dat je nog 1 cm boordstof over hebt op het einde.

​Eindig terug met het ander uiteinde. Dit is het resultaat!

Stap 8

Naai de voering aan de zoomboord. Goede kant op goede kant op 1 cm.

​Leg de voeringstof met de goede kant op de goede onderkant van de zoomboord. Het beleg komt even ver als het vierkantje. 

​Speld vast, merktekens op merktekens. Midden op midden en verdeel gelijkmatig.

​Dit is het resultaat

STAP 9

Naai de rits aan de buitenstof.

​Speld en naai de rits. Volg hiervoor de aanwijzingen op het patroon. In principe komt de bovenkant van de rits op 1 cm van de bovenzijde van het voorpand en de onderkant van de rits gelijk met het midden van het uitstekend vierkantje onderaan. 

​Het resultaat 

STAP 10

Speld de voering rond om rond vast aan de rits en de hals en naai met de ritsvoet helemaal rond in het stiksel van de rits en van de kraag. Als je een ophanglusje wil is het nu het moment om er eentje tussen te naaien. De kraag ligt tussen buitenstof en voeringstof.

​Start aan 1 kant van de rits en speld zo helemaal rond.

​Zorg ervoor dat de schoudernaden precies op elkaar liggen. Leg het touwtje voor het ophanglusje tussen de kraag en de voeringstof in het midden van het achterpand. Laat de uiteinden een beetje uitsteken zodat je ze zeker meenaait. Ga eventueel een paar keer heen en weer om te zorgen dat het lusje goed vastzit.

STAP 11

Naai de zoomboord op elkaar zodat deze niet kan doorhangen. Neem de naad van zoomboord en buitenstof en de naad van de zoomboord en voeringstof en naai deze vast op elkaar. De zoomboord zit dan dus tussen de twee lagen in. (zie schema)

​De zoomboord zit dus tussen buitenstof en voeringstof. Zorg dat midden zeker op midden ligt en verdeel de rest gelijkmatig tijdens het spelden. 

STAP 12

De mouwboorden. Naai de mouwboorden tot tunnels, goede kanten op elkaar. Naai de mouwboorden aan de mouwen in buitenstof, goede kanten op elkaar. Pas op, de boordstof is NIET dubbel gevouwen!

​Draai de mouwboord binnenstebuiten en steek de buitenstof mouw in de mouwboord. Zorg dat de naden op elkaar liggen en verdeel de mouwboord gelijkmatig. Naai rond om rond vast op 1 cm. 

​STAP 13

Begin met de mouw ZONDER keergat. Steek de voeringmouw in de buitenmouw met mouwboord. Zorg dat de mouw niet gedraaid zit. Neem 1 speldje en speld de losse zijde van de mouwboord aan de voeringstof, goede kanten op elkaar. Je moet hiervoor de voeringmouw ver genoeg uit de buitenmouw trekken en omplooien. Het klinkt ingewikkelder dan het is, gewoon proberen! Ik steek het speldje aan de naad, zo ben je zeker dat de mouw niet gedraaid zit.


STAP 14

Trek de mouw voorzichtig door het keergat in de andere mouw. Je kan nu de voeringmouw rond om rond vastspelden aan de boordstof. Zorg dat de boordstof evenredig verdeeld is. Naai vast op 1 cm. Trek de eerste mouw terug door het keergat en doe hetzelfde met de tweede mouw.

​Speld rond om rond vast en naai op 1 cm

​Het resultaat is een koker met de twee mouwen aan elkaar met de boordstof er tussen. 

STAP 14

​Keer de hele jas door het keergat en duw eens goed in alle hoekjes. Naai het keergat dicht. De jas is nu klaar en volledig gevoerd!

KLAAR!!!!


Ziezo! Ik hoop dat jullie iets aan deze tutorial hebben. Laat het mij zeker weten als je hem hebt kunnen gebruiken, of als er nog onduidelijkheden zijn!

​Neem zeker en vast een kijkje op de pagina van Fibre Mood bij linkparty #11. Hier kan je al veel ideetjes opdoen van de andere sewistas en bijvoorbeeld een heleboel verschillende Frida's bekijken! 

Bedankt om te komen lezen en tot binnenkort!

Patroon: Frida uit Fibre Mood editie 7

Stof: buitenstof ooit van stoffencircus, voering stofje van Megan Blue gekocht bij Les tissues du chien verts en recyclage. Rits uit een mini breiboetiekje hier in de buurt. Boordstof weet ik niet meer.

Model: ikzelf (nu wel 30 weken zwanger, dus iets meer Nele dan gewoonlijk)


Dit vind je waarschijnlijk ook leuk...


Ik ben Nele van OOYAmade
Leuk dat je komt lezen!
Ik hoop om jou met deze website te inspireren om zelf te (beginnen) naaien of eens een andere afwerking te proberen. Want dat is mijn "fabrieksmerk"; leuke sierstikkingen, kleurrijke paspels, bijzondere voering en andere details. Ik hou van patronen en werkbeschrijvingen maken en ben supertrots als ik het resultaat van andere naaisters zie!

Andere dingen waar ik van hou: Maya, Oona, Siem, David, lesgeven, netflix kijken, zingen, piano spelen, iets gaan drinken met vrienden, lekker koken, mijn huis inrichten,...

Nele

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Zin om zelf aan de slag te gaan? Kom naar een workshop!


    >