Eerste boekentas voor eerste leerjaar

​Ik naaide voor de eerste keer een echte boekentas, want Maya is geen kleuter meer en mag voor het eerst naar het eerste leerjaar! (Die kleutertijd is gewoon nu al voorbij? Hoe kan dat zo snel gegaan zijn???)

Spannend!

​Veel succes in het eerste leerjaar!!!

Ik baseerde mij op de boekentas van ​Mamadammeke. Zij maakte een duidelijke handleiding voor het naaien van een kleuterboekentas. Ik paste de afmetingen aan, zodat Maya een echte grote meisjes boekentas kreeg. De boekentas is 41 cm breed, 30 cm hoog en 12 cm breed. Ik voegde ook een binnenvak toe voor de brooddoos, drinkfles en fruit. 

Ik gebruikte voor de buitenkant kurkleer, katoen en paarse wol. De katoen met Norwegian-wood-print vind ik zo mooi en ik had gelukkig nog genoeg over van de jas voor Oona die ik in deze stof maakte. De buitenkant zat redelijk snel ineen dankzij de duidelijke handleiding van Mamadammeke. 

​De horizontale band maakt het helemaal af vind ik

Voor de binnenkant gebruikte ik roze katoen. Ik wilde graag geplastificeerde katoen gebruiken voor de binnenkant om de schade door uitlopende drinkflessen te beperken, maar ik vond niet direct wat ik zocht. (Uiteraard was ik ruim op tijd - lees vijf dagen- voor de start van het schooljaar begonnen aan de boekentas en had ik dus veel geen tijd om uitgebreid op stoffenzoektocht te gaan). In de Veritas raadden ze mij iets aan om zelf de katoen te plastificeren. Een laagje plastiek om op de stof te strijken. Volgens hen zou dit perfect zijn voor de binnenkant van een boekentas. Ik begon dan ook vol goede moed met het knippen en plastificeren van alle onderdelen. Het opstrijken bleek niet zo simpel als voorspeld, maar lukte uiteindelijk wel. Toen ik de voering ineengenaaid had, kwam de grote teleurstelling. Het leek wel alsof ik een plastieken zak aan de binnenkant van de boekentas genaaid had 🙁 .

​Dit was het vreselijke resultaat...

Bovendien maakt dat plastiek enorm veel geluid, net als een plastiek zak...

​Ik zat even in zak en as... Het was ondertussen al zaterdagmiddag en opnieuw beginnen zag ik niet meer zitten. 

​Ik trok aan het plastiek en wonder boven wonder kon ik het van de stof trekken, zonder de stof te beschadigen. Ik haalde al het plastiek van de stof. Dit was veel werk, vooral om de randjes ook netjes te krijgen. Maar het redde wel mijn boekentas!

​Oef 😉

​Aan de binnenkant van de binnenzak behield ik het plastiek, zodat eventuele lekken haar boeken niet nat zullen maken...

​Plaats voor een drinkfles, brooddoos en fruit

​Aan de binnenzak bevestigde ik een rekker en koordstopper om alles goed vast te houden.

Bij de eerste pas-sessie bleken de schouderbandjes te laag te zitten. Ik naaide die nog vast boven de verticale band zodat ze iets hoger komen.

​Schouderbandje

​Handvat

​Al bij al ben ik toch heel trots op het resultaat van mijn eerste zelfgenaaide boekentas met bling factor dankzij de gouden paspel en de gouden spikkels in het kurkleer. 

​Daar gaat ze dan...

​Bedankt om te komen lezen en tot binnenkort! 

Patroon: zelfgemaakt op basis van het patroon van Mamadammeke

Stof: Katoen buitenkant: Norwegian Wood, Michael Miller, Stoffenspektakel, paarse wol buitenkant uit stoffenvoorraad. Kurkleer, katoen binnenkant, slotjes, tassenband, rekker en koordstopper, decovil, gespen van Veritas. Band achteraan en gouden paspel uit stoffenvoorraad

Model: Maya

 • Christa Verdonck schreef:

  Wow Nele zo mooi gedaan, de katoenen stof herkende ik zo…Succes Maya in het eerste leerjaar!

 • Annemie schreef:

  wat een knappe dochter en een knap gemaakte boekentas!

 • Wat zal ze blij zijn met haar boekentas!

 • Oma Hilde schreef:

  Veel plezier in het eerste leerjaar Maya, met je mooie boeķentas made by mama! En Nele, knap gedaan hoor.

 • >