Eén plus één is… 

 mei 3, 2018

Door  Nele

Eerste ​één: Een kleedje uit de tijd van toen, van toen ik zelf nog maar 14 jaar oud was... Ondertussen werd het verbannen uit de kleerkast naar de stoffenkast, om het leuke stofje ooit nog eens te gebruiken, want zoiets draag ik nu toch écht niet meer. 

​Tweede één: Een dochter die 's morgens klaagt dat ze geen enkel kleedje heeft om aan te doen... Dit is uiteraard niet helemaal de waarheid, maar sommige kleedjes zijn inderdaad minder geschikt om mee naar school te gaan, (wegens te prinsesachtig - als dat mogelijk is?). Ik opper dat ze toch een rokje kan dragen, want rokjes dat heeft ze zeker en vast genoeg, zie bijvoorbeeld hier en hier​. Maar helaas... Rokjes en kleedjes zijn blijkbaar niet met elkaar te vergelijken en zelfs heel veel rokjes lossen het tekort aan kleedjes dus niet op.

​En ja hoor, je raadt het al, het werd tijd om van één plus één ​twee een nieuw kleedje te maken 😉 .

Dit kan je makkelijk zelf doen! Het schrijven van deze blogpost nam veel meer tijd in beslag dan het naaien van dit kleedje, echt waar! Het enige wat je nodig hebt is een oude rok of een oud kleedje, de taille- en borst-omtrek van het meisje dat je gelukkig wil maken, een elastiek van ongeveer 2,5 cm breed en een elastiek van ongeveer 1 cm breed, schouderbandjes of nekbandjes, een overlockmachine of naaimachine met stretchsteek, de hoogte van taille tot oksel en tot slot de lengte van taille tot onderkant kleedje die jij ideaal vindt.

Ik ​nam foto's van de verschillende stappen, dus kijk maar even mee!

Ik had ooit al eens een stukje van de stof gebruikt, dus de rok was al een rechthoekje kwijt. Gelukkig bleef er nog genoeg over om om te toveren tot een comfortabel kleedje voor Maya.

​Oorspronkelijk kleedje

Ik nam er één van Maya's passende kleedjes bij om te kijken hoe lang dit is en bekeek hoe het oorspronkelijk kleed in elkaar zat en welke dingen ik daaruit kon gebruiken en welke niet. In dit geval kon ik het bovenstuk niet gebruiken, wegens veel te laag en niet voor kleinere meisjes...

Ik knipte rond om rond 19 cm af van de onderkant. (Daardoor hield ik nog ruim genoeg lengte over om te kunnen omzomen). Die 19 cm gebruik ik straks voor mijn bovenstukje, dus niet weggooien ;). 

Stap één (of is het drie?) was gezet, dus er was geen weg terug 🙂

In het midden van het oorspronkelijke kleed zit een tailleband. Ik besliste om die te gebruiken. (Als jouw oorspronkelijk kleed dit niet heeft, kan je makkelijk zelf een tunnel maken voor de elastiek, vraag maar als je hier hulp bij nodig hebt).

Ik nam mijn tornmesje en maakte het bovenstuk los van de tailleband.

​Ik gebruikte deze band om een rekker tussen te plaatsen, zodat ik een taille kreeg in mijn nieuw kleedje. Ik nam de taille-omtrek van Maya plus twee centimeter naadwaarde en knipte de elastiek op deze lengte. 

Ik naaide de elastiek dicht, zodat ik een cirkel kreeg.

​Nu komt de 'moeilijkste' stap, want tijdens deze stap moet je opletten dat je niet in de rekker stikt.

Leg de elastiek tussen de twee lagen van de band en naai de boord toe met de overlock (verkeerde kanten op elkaar). De elastiek zit dus meteen in de tunnel!

​Dit is het resultaat...

​Meet de tailleomtrek aan de afgeknipte kant, dus niet aan de zoom, want deze is breder!

​Voor het bovenstukje gebruikte ik de boord van 19 cm die ik afgeknipt had. Ik kon daardoor meteen de zoom hergebruiken als bovenkant van mijn topje! ​Ik nam terug Maya's taille-omtrek plus twee centimeter naad en knipte het bovenstukje op maat. (In mijn geval bleek 19 cm precies de hoogte die ik nodig had, ik had dus geluk, het kan zijn dat je dit nog wat moet aanpassen...)

​Ik reeg een elastiek in de zoom die nu dus de bovenkant zal worden. De borstomtrek (plus 2 cm. naad) helpt je om de elastiek op de juiste lengte te maken. Daarna naaide ik de zijnaad dicht met de rekker er tussen.

​Ik gebruik een sluitspeld om mijn elastiek makkelijk door de tunnel te rijgen. 

​Sluit de zijnaad van het bovenstuk met de overlock (goede kanten op elkaar)

​op deze manier leg ik al mijn overlockdraden vast...

​Ik koos ervoor om de bandjes enkel vooraan vast te naaien, omdat ik een sluiting in de nek wel mooi vind. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de bandjes achteraan ook vast te maken. Dan is het wel handig als je model in de buurt is om even te passen zodat de lengte goed is.

Kies hoe ver je de bandjes uit elkaar wil.

​Ik naaide de bandjes op twee plaatsen vast boven en onder mijn rekker met een zigzagsteek.

​Bijna klaar! Speld het bovenstuk aan de rok (goede kanten op elkaar) en naai vast met de overlock. (Let op dat je niet in de rekker stikt!)

​Nu nog omzomen zoals je zelf wil. Ik kies er meestal voor om de boord te overlocken, dan 1 cm om te strijken en daarna nog eens 2,5 tot 3 cm. Dit stik ik dan vast met de tweelingnaald. 

Ziezo! Ik ben heel benieuwd naar jullie versies!

​Achterzijde...

​Lekker zwieren!

​Ik voorzag ook twee lusjes aan de zijkant, zodat er ook een touwtje in de taille kan met een mooie strik!

​Kijk, een minislakje!


​P.S. Ik heb eindelijk mijn eigen labels! Ik bestelde er meteen genoeg, nog 999 stuks te gaan 😉 . 

​Bedankt om te komen lezen en ik ben heel benieuwd naar jullie versies! 

​Patroon: zelf gemaakt

Stof: Oud kleedje, rekker 2,5 en 1 cm uit naaivoorraad

Model: Maya


Dit vind je waarschijnlijk ook leuk...


Ik ben Nele van OOYAmade
Leuk dat je komt lezen!
Ik hoop om jou met deze website te inspireren om zelf te (beginnen) naaien of eens een andere afwerking te proberen. Want dat is mijn "fabrieksmerk"; leuke sierstikkingen, kleurrijke paspels, bijzondere voering en andere details. Ik hou van patronen en werkbeschrijvingen maken en ben supertrots als ik het resultaat van andere naaisters zie!

Andere dingen waar ik van hou: Maya, Oona, Siem, David, lesgeven, netflix kijken, zingen, piano spelen, iets gaan drinken met vrienden, lekker koken, mijn huis inrichten,...

Nele

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Zin om zelf aan de slag te gaan? Kom naar een workshop!


    >