De perfecte kubus? 

 maart 20, 2019

Door  Nele

To be or not to be a perfect cube...

​Lieve van de blog ​Girls in Uniform ging op zoek naar de ideale kubus. Ze werkte een gratis patroon en werkbeschrijving uit. (Danku Lieve!) op voorhand vroeg ze mij om '​A Girl's Cube' te testen en te kijken of het patroon klopt, de werkbeschrijving duidelijk is, maar vooral om te checken of mijn eindresultaat een perfecte kubus is... 

Bij dat laatste kwam toch heel wat kijken. Ik maakte al drie varianten en ze worden toch telkens 'perfecter' ;). 

​Eerste try-out...​​

Voor de allereerste versie gebruikte ik blauw nepleer voor de buitenkant en een restje pinguin-stof voor de voering. Ik verstevigde zowel buiten als binnenstof met Vlieseline H 640. Dit is een laagje mousse dat je op de stof kan strijken. Het resultaat is superzacht en stevig, maar de dubbele laag versteviging zorgde toch voor heel wat naai-moeilijkheden... Ik naaide dit tasje als kraamcadeautje. Mijn kubus werd jammer genoeg geen perfecte kubus 🙁 . Gelukkig naaide ik een superschattig babyrokje en dat leidt de aandacht af van de imperfecties. Het rokje viel in de smaak bij de baby en de (bijna-)kubusvormige verpakking bij de mama. Twee vliegen in 1 klap dus! 

​kubustasje met inhoud 

​Het blauw van de voeringstof komt terug in het blauw van de romper en de elastiek van het rokje


​Poging twee...

Op naar versie twee. Hiervoor gebruikte ik zwart nepleer met een beetje textuur als buitenstof en een groene geometrische print voor de binnenkant. Ik verstevigde opnieuw beide delen en begon vol moed te naaien aan mijn kubus. Ik kwam hetzelfde probleem tegen als bij de eerste versie. Ik kreeg door de dikte van de stoffen met al die versteviging de hoeken niet netjes in elkaar zoals Lieve het beschrijft. Na een (kort) frustratiemoment waarin ik ervan overtuigd was dat ik nooit, maar dan ook nooit nog een kubus zou proberen naaien, haalde ik alle hoeken terug los. Ik naaide de hoeken opnieuw, maar deze keer enkel met de buitenstof. De binnenstof naaide ik achteraf dicht. Deze versie begint toch echt wel al op een kubus te lijken. Fioew!

​Joepie, het werd een kubus!

​Er kan ​meer dan je verwacht in zo'n kubusje van 10 op 10 op 10 cm 

​Zonnecrème, zakdoekjes en een doosje pleisters

Derde keer goede keer?

Ik was nog steeds niet tevreden, want ik had de werkwijze van Lieve nog geen enkele keer volledig kunnen volgen zonder moeilijkheden. Ik besloot om het nog een laatste kans te geven en om deze keer enkel de buitenstof te verstevigen. Ik ​nam donkergroen ribfluweel met brede ribbels als buitenstof. Voor de binnenstof nam ik een stofje dat ik eerder al als voering voor een jurkje gebruikte. En wonder boven wonder. Ik kon de hoekjes naaien zonder problemen en mijn eindresultaat mag er zijn al zeg ik het zelf!

​WOW, een kubus!

​Wat zou hier in passen?

​Er zijn veel verschillende opties om de kubusjes te vullen. Ik vind ze ideaal om cadeau te geven! De eerste gaf ik dus als kraamcadeautje. Zo heb je meteen iets voor mama én baby.​ De tweede wordt gebruikt als 'overlevingskit' in de handtas. Daar passen een zonnecrème, doosje met pleisters en papieren zakdoekjes in.

De derde heeft nog geen bestemming. Waarvoor zou jij dit ritstasje gebruiken?

Patroon: A Girl's Cube van Lieve van ​Girls in Uniform

Stoffen en ritsen: verschillende restjes en gerecycleerde ritsen.

Patroon rokje: Gratis patroontje van de dromenfabriek

​rokje: stof van stoffencircus, rekker van VeritasDit vind je waarschijnlijk ook leuk...


Ik ben Nele van OOYAmade
Leuk dat je komt lezen!
Ik hoop om jou met deze website te inspireren om zelf te (beginnen) naaien of eens een andere afwerking te proberen. Want dat is mijn "fabrieksmerk"; leuke sierstikkingen, kleurrijke paspels, bijzondere voering en andere details. Ik hou van patronen en werkbeschrijvingen maken en ben supertrots als ik het resultaat van andere naaisters zie!

Andere dingen waar ik van hou: Maya, Oona, Siem, David, lesgeven, netflix kijken, zingen, piano spelen, iets gaan drinken met vrienden, lekker koken, mijn huis inrichten,...

Nele

 • Nele,ik vind dat heel mooi gelukt!Op reis komt zo’n kubus altijd van pas :om geneesmiddelen in te stoppen,shampoo,dagcrème,lippenbalsem…
  ik weet niet of er CD’s in passen ,een spel kaarten of een ander spelletje om de kinderen zoet te houden tijdens de rit.
  doe zo verder!

  • Oh dat vind ik een goed idee! Een kaartspel en dobbelstenen lukt zeker 🙂 en zo van die houten of metalen puzzels, tangles

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Zin om zelf aan de slag te gaan? Kom naar een workshop!


  >